Proefondervindelijk

Natuurlijk dat we niet jaloers moeten zijn op mensen die het verder geschopt hebben dan wij zelf. Neen, zo gaat dat niet. Sommige mensen hebben vele praktische talenten, anderen hebben een talenknobbel en weer anderen lijken wel genieën in de wiskunde. Iedereen heeft zijn talenten. En wat je gekregen hebt, heb je gewoon gratis gekregen. Misschien had je liever andere talenten gekregen, ja, maar het is nu eenmaal  zo.

Zo zegt men van sommige mensen dat het handige Harry’s zijn en van anderen dat het slimme bollen zijn. Als men iets van je zegt dan wil dat zeggen dat je je talenten nuttig hebt aangewend. Mooi dus.

Sommige mensen gebruiken ook schijnbare talenten. Ze menen dat ze bepaalde talenten hebben en smeren die kennissen sfeer breed uit. Voor de gemeenschap kan dat meestal een tegenvaller zijn, omdat de basis van zo een denkpatroon meestal een stevige ondergrond mist.

Je hebt dus drie soorten. Handige mensen, die met de handen kunnen werken. Geleerde bollen, die misschien ook een combinatie kunnen hebben van talenten. Vermeende geleerde bollen; mensen die boven hun stand geklasseerd zijn door politiek of ‘ons kent ons’ of iets anders.

Bij deze drie soorten is er dan nog een onderverdeling, bijna niet uiterlijk op te merken. Mensen met initiatief en contemplatieven.

De contemplatieven zijn een pest voor onze samenleving. Ze kunnen alles verstandelijk uitleggen en domineren gesprekken. Zijwachten op het aanvoelen van de onze gemeenschap.

Gebouwen worden pas geschilderd wanneer er zich krolletjes vertonen in de bovenste verflaag. Bruggen hersteld wanneer er op meerdere plaatsen de bewapening van de dwarsliggers als verroest ijzer tevoorschijn komt. Verkeerslichten worden pas geplaatst als er zich op een plaats meerdere ongelukken hebben voorgedaan. In de meeste gevallen kunnen dan de contemplatieven nog als helden uit het verhaal komen.

Maar vooruit zien, denken aan morgen, geen lapmiddelen, maar echte oplossingen geven aan problemen, dat vraagt doorzicht en voorbedachtzaamheid. En wie heeft dat nog, vandaag? Ja, we zouden wel, maar we hebben de middelen niet.

Initiatief nemen wil zeggen je nek uitsteken. Dat je er al eens net naast kunt zijn.

Verdeel onze samenleving in twintig. Voorzie van iedere soort in je systeem 5% van dit en van dat. Jammer, maar er is ook 5% die je dan niet meer kunt gebruiken. 5% idealisten en 5% mensen die een blok aan je been blijken te zijn. Maar er is ook 5% van mensen die morgen toekomstgericht denken.

Ach, als we van onze samenleving houden, dan groeit er zeker meer en meer iets wat alles met een zacht sausje overgiet. Initiatief nemen en mijn systeem van 5% van het een en ander valt in duigen.

Er is dus nog hoop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *