Als een piano stemmen

Afhankelijk of een piano veel of weinig gebruikt of verplaatst wordt, moet een piano ene keer of meermaals gestemd worden. Stemmen wil zeggen: de klank die de snaren kunnen produceren op elkaar afstemmen. De snaren min of meer aanspannen, meestal meer aanspannen, zodat er een harmonie tussen een reeks snaren ontstaat. Het ene octaaf op het andere afstemmen; van al die snaren een geheel van harmonische klanken maken. Meestal  van zes octaven een geheel van klanken maken.

Een werkje dat door een specialist uitgevoerd wordt. Als er niets speciaals met de piano gebeurd is, duurt zo een piano stemmen meestal tussen een half uurtje  en een uurtje.

Net als een piano jaarlijks moet gestemd worden, zo moeten wij ook onze klanken op elkaar afstemmen. Niet zo eenvoudig en duurt ook meteen wat langer. Wie regelmatig met andere mensen omgang heeft, voelt dat misschien niet zo vlug aan. Toch moeten wij ons regelmatig bezinnen over onze manier van doen, welke woorden wij voor de een of andere situatie gebruiken verandert soms. Moderne woorden, meestal uit een andere taal geïmporteerd.

Komt er iemand nieuw in ons dagdagelijks kringetje, dan moeten wij ons aanpassen. Onze woordkeuze en intonatie moeten terug op elkaar afgestemd worden. Iedere gemeenschap denkt en reageert anders. Afstemmen gebeurt met een zekere fijngevoeligheid waarover we misschien niet iedere dag kunnen beschikken.

Wat we zeker regelmatig moeten doen is onze attitude bijschaven. Iedere dag ons afvragen hoe en met welke woorden we kunnen gebruikmaken van onze talenten om met meer liefde naar de mensen te kunnen kijken. Stemmen, afstemmen. Vandaag voor morgen. Heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *