Alles beweegt

Alles beweegt, alles is in beweging. Ook alles wat schijnbaar roerloos weer en wind ondergaat. Ook dor gras kan nog vol leven zitten.

Alles verandert, sommige zaken zie je veranderen, anderen zie je maar na een paar dagen evolueren. Toch is alles in beweging.

Vijftig jaar terug kwam de eerste computer in de fabriek waar ik toen werkte. Honderd vijfenvijftig personen en één computer. Maar lang duurde dat niet. Een maand later stonden er in iedere bureau twee of meer van die robuuste grijze plastieken dozen met een soort schrijfmachineklavier. En dan begonnen de toepassingen, de apps, op de eerste rij te staan. Men kon de computer van alles laten doen en iedere dag meer en meer. Daar zat beweging in en nu nog na al die jaren, meer dan ooit: beweging, evolutie.

Maar heel onze samenleving veranderde. Men bepaalde hoe zwaar een op te tillen zak mocht wegen. Hoe groot een doos mocht zijn en waarvoor men zeker met twee moest zijn. Hadden mensen dan jaren boven hun beschikbaar vermogen gepresteerd? Of was de mens minder sterk geworden? Helemaal niet. Gewoon een vaststelling ter voorkoming van ongelukken en gezondheidsproblemen.

Iedereen ging naar de kerk, in onze regio en mensen hadden hun tijd nodig voor werk en gezin. Nu zijn er veel minder kerkgangers en hebben we allemaal meer tijd voor partner, kinderen en kleinkinderen. We kregen meer kansen om ons te kunnen uitleven. We kunnen nu evenveel, of zelfs meer, calorieën verbruiken in onze vrijetijd, ten opzichte van ons beroepsleven. Ja, sport en spel zijn zeer belangrijk geworden en dat is het ook. Maar gebruiken wij onze vrije tijd wel in de juiste verhouding? Kunnen wij met sport wel onze dagdagelijkse zorgen van ons afschudden? Ons lichaam meer spieren geven? Ons leren steeds meer openzetten voor onze geliefden?

Veel verandert, zit in beweging, maar beweging in welke richting? Hebben wij met ons druk vrijetijdsleven nog wel tijd om na te denken of we wel goed bezig zijn. Verrijken wij ons wel in ons menszijn? Wij beschikken allemaal over zoveel ongebruikte talenten; boren wij die niet eens aan? Slaan wij wel regelmatig een andere weg in? Een andere sport? Een andere hobby? Meer aandacht voor de keuzes van kinderen en kleinkinderen? Meer zoeken naar geluk, naar wat ons bindt?

Wat gisteren niet kon, kan vandaag misschien wel, en wat zal het morgen zijn?

Alles is in beweging. Alles wordt anders? Iedere dag biedt meer mogelijkheden? Kiezen wij iedere dag met wie wij samen op pad gaan, uit het ruime aanbod, dat ons morgen gelukkiger kan maken? Eens over nadenken! Met dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *