De waarde van een gebed

Na de kerkdienst liep de kerk leeg. Priester Poppe moest nog wat opbergen in de sacristie en wilde even later de kerk sluiten. Plots ziet hij bijna verscholen achter een van de pilaren een oudere man zitten, aan zijn kleding te zien een boer. Iemand die wat rustig kwam zitten, omdat het goed warm was in de kerk? Misschien had die man al een paar uren werk achter de rug. Priester Edward Poppe twijfelde even en stapte dan op de man af. Wat zat hij daar eigenlijk te doen? Hij keek alleen maar naar het altaar. Hij had geen gebedenboekje ofzo in de hand. Gewoon maar zitten te zitten, dat kon hij misschien beter op een bankje buiten, naast de fietsenstalling.

De man keek naar de pastoor. Hij was gestoord in zijn doen en laten. Wat doe je, vroeg de pastoor. Ik bid, zei de boer. Ik kijk naar Ons Lieve Vrouwke en zij kijkt naar mij. Ik lach naar haar en zij lacht terug. Ik praat met haar en zij vindt dat goed. Ik bid op mijn manier en met mijn woorden.

Je kunt toch beter een gebedenboek gebruiken. Met mooie gebeden en verhalen. Mijnheer pastoor, zei de boer. Ik bid op mijn manier. Met mijn woorden. Die geleerde woorden begrijp in niet zo goed, maar wat ik als woorden uitspreekt begrijpt Ons Lieve Vrouwke heel goed, anders zou zij niet zo vriendelijk naar mij kijken. Mijn gebed komt recht uit mijn hart. Met mijn gebed vertel ik mijn leven aan haar. Ieder echt gebed is toch even waardevol als het recht uit je hart komt?

Priester Poppe knikte traag en verliet de kerk. Twee uur later kwam hij terug om de kerk te sluiten. De boer was weg. Merkwaardige man, dacht Edward Poppe. Is dat boerenwijsheid?

Priester Poppe overleed op 10 juni 1924 in Moerzeke. Hij was toen 33 jaar oud. Op 3 oktober 1999 werd hij zalig verklaard. In Moerzeke staat een mooi aandenken aan deze uitzonderlijke priester. Zeker eens bezoeken.

Frans Busschots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *